Biografie

Ephraim van IJzerlooij

Ephraim van IJzerlooij ontwikkelde al op jonge leeftijd een grote liefde voor de muziek. Het begon met muzieklessen op blokfluit en lier, tot hij op 9-jarige leeftijd de cello ontdekte en betoverd werd door de warme en expressieve klanken van dit instrument.

Gedreven door een passie voor muziek, begon Ephraim de wereld van klassieke muziek te verkennen. Zijn bijzondere talent werd al snel opgemerkt, en hij werd toegelaten tot de Jongtalentklas van het Conservatorium van Amsterdam. Hier kreeg hij als 14-jarige een masterclass van Yo-Yo Ma. Hij verwierf landelijke bekendheid doordat deze werd uitgezonden in de serie Tovenaarsleerlingen op TV.

Ephraim voltooide zijn bachelor en master voor cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij werd geïnspireerd door de rijke muzikale traditie en werd gevormd door gerenommeerde docenten, met name Monique Bartels en Dimitri Ferschtman. Bij zijn eindexamen werd hij alom geprezen voor de poëzie in zijn spel.

Ephraim van IJzerlooij

"Muziek heeft de kracht de mens te verbinden met de kosmos"

Tijdens zijn studiejaren vestigde Ephraim zich als een veelbelovend talent. Hij nam deel aan verschillende muziekconcoursen, waar hij lof oogstte voor zijn technische vaardigheid en emotionele diepgang. Zijn poëtische interpretatie begon op te vallen, algauw kreeg hij uitnodigingen om op te treden op de Nederlandse podia en daarbuiten.

Naast zijn vele optredens is Van IJzerlooij actief als componist en als dichter. Voor zijn composities laat hij zich inspireren door grote componisten als J.S. Bach en Johannes Brahms, maar ook door tijdgenoten als pianist-componist Imke Jelle van Dam, Sofia Gubaidulina en Arvo Pärt. Ephraim haalt inspiratie uit het werk van schilders en dichters, voor zowel zijn composities als voor zijn gedichten. Deze vormen een naadloze verbinding met zijn andere kunstuitingen. Zij verwoorden voor hem zijn filosofische gedachten over de betekenis van klank en stilte.

Ephraim van IJzerlooij
celloles
Cellodocent
Chiara trio
Kamermusicus
Ephraim van IJzerlooij
Solist

Ephraim van IJzerlooij zet zich graag in voor het onderwijzen van de volgende generatie. Als docent van het Vivaldi Muziekinstituut deelt hij met veel enthousiasme zijn kennis, ervaring en liefde voor de muziek met leerlingen van alle leeftijden en niveaus.

Met een carrière die reikt van intieme kamermuziekoptredens tot grootschalige uitvoeringen, blijft Ephraim van IJzerlooij streven naar harmonie in zijn muzikale expressie. Zijn reis als cellist is een zoektocht naar schoonheid, emotie en verbinding door middel van muziek.