Biografie Ephraim van IJzerlooij 2018.docxEphraim van IJzerlooij (1983) is een allround cellist. Zijn eindexamen Master of Music aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag is gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel.

Ephraim volgde o.a. masterclasses bij Vladimir Perlin, Bernard Greenhouse, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Yo Yo Ma, Shmuel Ashkenasi. Tijdens de NJO summer academy in 2006 met Reinbert de Leeuw werkte Ephraim als aanvoerder van de celli ook samen met de componiste Sofia Gubaidulina o.a. aan de uitvoering van haar "Am Rande des Abgrunds". Het zijn dierbare herinneringen geworden.

Ephraim is een toegewijd kamermusicus. Hij geeft concerten met zijn vaste pianist Maurice van Schoonhoven. Daarnaast maakt Ephraim deel uit van het Triple Berry Trio met Theo Hartman,trompet en Armin Segger, piano. Zij spelen een gevarieerd modern repertoire voor Trompet, Cello en Piano. Tevens geeft hij concerten met het IJzerlooij-Van Dam duo met eigen composities en gezamenlijke werken ontstaan door inspriratie van een gedicht of een schilderij. Daarnaast speelt hij al jaren in het Mesdag Trio met violist Heleen Kuiper en pianist Henk van Dijk. Zij treden regelmatig op in Den Haag en omgeving.

Ephraim heeft zich ook als cellodocent ontwikkeld. Hij heeft zich in 2014 aangesloten bij het muziekdocentennetwerk: vivaldimusiclessons.nl

Ephraim heeft een brede interesse in taal en verbindingen met muziek. Onderweg schrijft hij vaak verhalen op die hij later uitwerkt tot bijvoorbeeld een gedicht. Zo zijn er al twee bundels met gedichten van hem door Boekscout.nl uitgegeven: "De Geheime Tuin van Muziek" en "De Klank van Stilte".

Ephraim speelt op een cello gebouwd door Daniel Roye, 2004 te Amsterdam. Hij heeft dit instrument in 2013 aangeschaft met steun van het SEM fonds.