Biografie Ephraim van IJzerlooij

Ephraim van IJzerlooij (1983) is een allround cellist. Zijn eindexamen Master of Music aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag is gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel.

Ephraim volgde masterclasses bij Vladimir Perlin, Bernard Greenhouse, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Yo Yo Ma, Shmuel Ashkenasi. Tijdens de NJO zomeracademie 2006 voerde hij de cellosectie aan in vier programma’s. In 2006 werkte Ephraim samen met Sofia Gubaidulina aan de uitvoering van haar “Am Rande des Abgrunds”, onder meer tijdens de Cellobiënnale Amsterdam.

Ephraim is een toegewijd kamermusicus; hij vormt het Duo Con Fuoco met violist Bob van der Ent. En hij speelt regelmatig op bekende podia met zijn vaste pianist Maurice van Schoonhoven. Ephraim speelt sinds maart 2020 in het INGUZ Quartet dat is opgericht in 2018 door violiste Juliya Belyanevich. Daarnaast werkt hij samen met pianist en componist Imke Jelle van Dam. In 2018 hebben zij een CD "Muzikale Verhalen" opgenomen met eigen composities. Naast het cellospelen schrijft Ephraim ook gedichten. In 2015 is er een bundel van hem (De Klank Van Stilte) uitgeven door boekscout.nl.

Ephraim heeft zich ook als cellodocent ontwikkeld. Hij heeft zich in 2014 aangesloten bij het muziekdocentennetwerk: vivaldimusiclessons.nl

Ephraim speelt op een cello gebouwd door Daniel Roye, 2004 te Amsterdam. Hij heeft dit instrument in 2013 aangeschaft met steun van het SEM fonds.